Verschil 4-FMP en 4F-MPH

 
 
4-FMP verschil 4-FMA 
4-FMP4-FA / 4-FMP molecuul
4F-MPH4F-MPH molecuul

Chemische benamingen
P-Fluoroamphetamine; 4-Fluoroamphetamine; 459-02-9; 1-(4-fluorophenyl)propan-2-amine; 1-(4-Fluorophenyl)propane-2-amine; 2-(4-Fluoro-phenyl)-1-methyl-ethylamine
4-Fluoromethylphenidate; 4-FMPH; 4F-MPH; Methyl 2-(4-fluorophenyl)-2-(piperidin-2-yl)acetate
Moleculaire formule
C9H12FN
C14H18FNO2
Moleculair gewicht
153.2 g/mol
251.3 g/mol
IUPAC naam
1-(4-fluorophenyl)propan-2-amine
Methyl 2-(4-fluorophenyl)-2-(piperidin-2-yl)acetate
CAS nummer
459-02-9
1354631-33-6
Structuur
4-FA is een gesubstitueerde amfetamine analoog waar een fluor atoom is geplaatst op de 4e positie van de fenylring.
4F-MPH is een gesubstitueerde methylphenidate analoog waar een fluor atoom is geplaatst op de 4e positie van de fenylring met een methyl (een extra koolstof en 3 water moleculen) aan de stikstof groep toegevoegd wat dan een methylamine word in plaats van amine. Het verschil met amfetamine is dat het een piperidine-kern bevat in plaats van een fenethylaminekern.
Effecten
4-FMP zorgt voor het vrijkomen van serotonine, dopamine en noradrenaline in de hersenen en remt eveneens de heropname van deze neurotransmitters. Deze eigenschappen zorgen onder meer voor extra alertheid en energie maar ook voor euforische gevoelens en een grotere behoefte aan sociale verbondenheid.
4F-MPH is een wekamine en maakt in de hersens dopamine vrij, dat weer wordt omgevormd naar noradrenaline. 4F-MPH remt de dopamine reuptake transporter en norepinephrine reuptake transporter in de prefrontale cortex. Hierdoor wordt er minder dopamine en noradrenaline heropgenomen uit de synaps, waardoor het tekort aan deze stoffen gecompenseerd wordt. 4F-MPH verschilt met 4-FMP vooral qua veel minder energie en het ontbreken van serotonine activiteit.
Legaliteit
Sinds mei 2017 is 4-FMP niet meer legaal om te bezitten, kopen en te onderzoeken.
4F-MPH is nog steeds volledig legaal om te kopen en te onderzoeken.

Eindoordeel

Als de vraag zou zijn of 4F-MPH een gelijkwaardige vervanger is van 4-FMP dan is ons eindoordeel ook hier negatief.
Waar bij 4-FMA weinig merkbare serotonerge werking was werd dat gecompenseerd met extra energie. Echter 4F-MPH biedt enkel extra alertheid en weinig last van vermoeidheid maar geen extra energie. 4F-MPH kan wel een goed alternatief zijn voor Ethylphenidaat aangezien dat sinds kort niet meer legaal beschikbaar is en qua effecten meer overeenkomsten toont. Maar waar 4-FMA enigszins een alternatief kan zijn voor 4-FMP is dat bij 4F-MPH zeker niet het geval. Ook zijn er vendors die het ‘verkeerd’ spellen als 4-FMPH om mensen het idee te geven dat het op de vertrouwde 4-FMP lijkt.